Dit weekend ging ik weer eens met de trein. Als ik alleen reis, ga ik het liefst in de stiltecoupé zitten. Treinreizen is voor mij (meestal) een stukje ontspanning en de stiltecoupé is hier de perfecte plek voor. Ik zoek hem meestal bewust op. Toch is het voor veel mensen onduidelijk hoe zo’n ruimte precies werkt, dus vandaag geef ik een stoomcursus “Hoe gebruik je een stiltecoupé?”

Stel uzelf voorafgaand aan uw treinreis de volgende vragen:

1. Reist u alleen?
2. Kunt u de reis in stilte door te brengen?
3. Heeft u begrip en respect voor andere reizigers die in stilte willen reizen?

Als het antwoord op één of meer van deze vragen “nee” is, raad ik u aan om niet in de stiltecoupé plaats te nemen. Er zijn namelijk mensen, ja dit zal sommigen onder u vreemd in de oren klinken, die ontzettend blij zijn met de stiltecoupé. Die graag in alle rust een boek willen lezen, willen werken of gewoon voor zich uit willen staren. In stilte.

Indien u ondanks bovenstaande afwegingen toch besluit om in de stiltecoupé, houdt u er dan rekening mee dat de volgende activiteiten niet gewaardeerd worden door uw medereizigers:

 • Bij binnenkomst al uitroepen wat voor onzin de stiltecoupé is en dat zoiets toch helemaal niet werkt. Dit maakte ik afgelopen zaterdag mee. Het klopt inderdaad dat een stiltecoupé geen stiltecoupé is, wanneer u  besluit om hier luidkeels tegen te protesteren. De volgende situatie vond dit weekend plaats in de stiltecoupé:

Twee koppels (50+) komen binnen. Man 1 op volumestandje marktkoopman: “Jao, zunne stiltecoupé slaot toch nergens op? Ze wille daor strenger in gaon controleren, maor dat is toch zunne onzin hè? Ja, niet dan?”

 • Telefoneren. Ook niet zachtjes, gewoon niet doen. Loop even de coupé uit of neem het gesprek niet aan.
 • Uw muziek op volumestandje ‘Festival’ zetten. Dit hoor je namelijk aan de andere kant van de hoofdtelefoon ook.
 • Wanneer een medereiziger u vriendelijk verzoekt om stil te zijn of u erop wijst dat u een stiltecoupé zit, is een grote mond, een boze blik of verontwaardigd hard gaan fluisteren geen gepaste reactie. Degene die alle moed verzamelt om er wat van te zeggen doet dat niet om u te plagen. Heus niet.

Nu begrijp ik best dat de treinen soms vol zijn. En ik snap ook dat het vervelend is dat u tijdens een dagje naar de Huishoudbeurs gezellig wilt kletsen met Tiny over de vrouw van de slager wiens zus weer een verhouding heeft met de buurman, maar voer dit gesprek alstublieft niet in de stiltecoupé. Net als het liefdesleven van vriendin X uitgebreid bespreken met vriendin Y. Dat kun je overigens beter helemaal niet in de trein doen, want je weet nooit wie er achter je zit..

Die ene coupé in de trein, met pak ‘m beet 23 stoeltjes, gun hem gewoon aan die mensen die hem zo fijn vinden. Die hem misschien wel heel hard nodig hebben. Die er echt van genieten. In stilte.

Namens alle liefhebbers en gebruikers van de stiltecoupé wil ik u hartelijk danken voor uw aandacht en ik wens u nog een prettige dag. Vergeet niet om uit te checken en neem al uw bagage mee.

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

11 Reacties

 1. Heel irritant inderdaad van die mensen die dan ook nog een grote bek hebben als iemand ze er op wijst dat het een stilte coupe is
  Asociaal noem ik ze ?

 2. Haha leuk. Ik reis bijna nooit met de trein, maar als ik ga wil ik dat ook het liefst met een boek doen, in stilte.

 3. Ramona (Mama, kijk!) Antwoord

  Oh ik hou juist ook van die stiltecoupé’s. Ik wou dat mijn achtertuin bijvoorbeeld ook zo was. Maar helaas. Buren snappen het ook lang niet altijd. (en dat zeg ik als moeder van 4 maar het kan dus echt erger).

 4. Nog een reden om niet met het ov te reizen haha 😉 Ik heb echt zo’n hekel aan treinen, dit soort situaties maken het er niet beter op..

 5. Ik las laatst in de krant dat het inderdaad zelden stil is in de stiltecoupe. Zelfs niet met nieuwe belettering waarin stilte wordt gevraagd.

 6. Hahaha ongelofelijk…
  Ik reis eigenlijk nooit met het openbaar vervoer, dus gelukkig heb ik hier geen ervaring mee – ik zou hier dus ook echt niet tegen kunnen!

 7. Mathiske's mama blog Antwoord

  In de spits is dat niet echt te doen. Dan is ieder plekje er een. Maar de rest van de dag moet je je gemak houden ? toen wij met Emily met de trein gingen, zijn we bewust niet in een stilte coupe gaan zitten met haar omdat dat niet werkt met een baby.

 8. Vervelend dat mensen zich niet aan de regels houden en al helemaal als ze dan nog een grote mond toe hebben wanneer iemand iets zegt.
  Reis zelf ook liever niet per trein maar als ik mag kiezen ook het liefst die stiltecoupé. Met boek!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.