Tegenwoordig hebben de meeste smartphones een prima camera, waarmee je – zeker bij daglicht – prima foto’s kunt maken.Voor mijn blog maak ik regelmatig foto’s van mijn dreumes, hoekjes in huis of aankopen van een shoppingsessie. Ik weet alleen nooit zo goed hoe, wat en waar.  Ik besloot de hulp in te roepen van fotografe Esther Hameleers. Samen probeerden we van alles uit en vandaag deel ik onze tips met je!

credits uitgelichte afbeelding: Esther Hameleers
foto - bregblogt.nl
Esther met haar lieftallige assistent

In 3 stappen een goede foto

De volgende stappen helpen je bij het maken van een goede foto:

 1. zoek een neutraal plekje met veel licht
 2. bepaal het onderwerp van je foto
 3. bepaal of je van voren of van boven wilt fotograferen

Licht! 

Voor goede foto’s is één ding onmisbaar: goed licht. In de zomer is dat (meestal) geen probleem, maar in de grauwe wintermaanden is het een ander verhaal. Het is daarom aan te raden om de foto’s te maken in de ruimte met het meeste licht in je huis.

Bepaal je onderwerp

Kinderen

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn dreumes zit niet altijd stil. Daarom is het erg handig als je iemand in de buurt hebt die voor afleiding/entertainment kan zorgen bij de kleine druif. Op die manier kun jij je richten op het maken van de foto’s. Blogvriendin Charlotte vult hier nog op aan dat de tablet voor haar een uitkomst is: met één hand de tablet in de lucht of achter de camera en dan gauw foto’s maken.

foto - bregblogt.nl
Dit was een lucky shot. Laurens was onder de indruk van Esther met haar camera, dus hij haalde alles uit de kast om op te vallen. Zo kon ik mooi foto’s maken en deze was echt een cadeautje!

Stilleven

Voor elk artikel op mijn blog gebruik ik een “uitgelichte afbeelding”, de foto die verschijnt boven het artikel en bij de link, wanneer ik het deel via social media. Als ik een rustige, wat algemene foto zoek, maak ik vaak gebruik van unsplash.com. Toch wil ik ook graag zelf zulke foto’s kunnen maken, zodat ik een voorraadje kan aanleggen. Esther vroeg me wat mijn stijl is: “Wil je een serieuze of een wat lossere foto maken?”

 • Serieus: houd de foto rustig en plaats de items op de foto strak georganiseerd bij elkaar
 • Wat losser: zorg voor een grappig detail of een wat rommelig effect.

Ook al bevat mijn blog vaker serieuze onderwerpen, er staat niet voor niks “een korreltje zout” in mijn ondertitel! Een wat lossere foto past dus beter bij mijn blog. We maakten gebruik van de salontafel, dis is van donker antiek hout.

foto - bregblogt.nl
De bloemen geven wat kleur, Sophie de Giraf zorgt voor een grappig detail.

Rustige achtergrond

Zorg voor een rustige achtergrond. Als je van voren wilt fotograferen is een witte muur een uitkomst. Ik dacht dat we hier in huis geen bruikbare muur hadden, tot Esther zei dat ik het Ikea keukentje aan de kant kon schuiven. Ineens had ik twee meter witte muur tot mijn beschikking! Andere plekjes om van voren te fotograferen zijn:

 • een raam
 • een (rustige) deur
 • een (rustige) kast
foto - bregblogt.nl
Ik haalde een stoel van boven, hing er wat kledingstukken aan en voilà: een mooi plekje voor een kledingfoto.

Als je een foto van boven wilt schieten is een houten vloer of een mooie tafel vaak een goede achtergrond. Ook hoor ik van andere bloggers dat de kleine witte lack tafeltjes van Ikea hier perfect voor zijn.

Wel of geen filter

In sommige gevallen maakt een filter een foto rustiger of mooier. Zo ook in onderstaand voorbeeld. De eerste foto is heel gaaf, maar wel druk, door de verschillende kleuren en materialen. De tweede foto is een een stuk rustiger, vanwege het zwart wit filter.

foto - bregblogt.nl

foto - bregblogt.nl

 

Hieronder deel ik nog een aantal foto’s die ik dankzij de tips van Esther heb gemaakt.

Deze foto past perfect bij mijn blog: georganiseerde chaos! Terwijl ik mijn best deed om mijn lievelingsjurk vast te leggen, deed Laurens even een poging tot breakdancen.
Deze foto past perfect bij mijn blog: georganiseerde chaos! Terwijl ik mijn best deed om mijn lievelingsjurk vast te leggen, deed Laurens even een poging tot breakdancen.

 

Je kunt gebruik maken van tegenlicht als je je wilt richten op het silhouet van je kindje. In dit geval was het voor mij de uitdaging om de auto's die buiten staan weg te houden uit de foto, zodat Laurens centraal kwam te staan.
Je kunt gebruik maken van tegenlicht als je je wilt richten op het silhouet van je kindje. In dit geval was het voor mij de uitdaging om de auto’s die buiten staan weg te houden uit de foto, zodat Laurens centraal kwam te staan. Dit is bijna gelukt. 😉

 

We hebben aan de voorkant van het huis een erkerraam, dat ik nu heb gebombardeerd tot mijn lichtbox. De foto een beetje bijsnijden en klaar is Breg!

Ik sluit graag af met dit pareltje. Eveneens genomen in de erker waar ik het hierboven over had. Ik heb hem daags na mijn middag met Esther gemaakt en meteen heel trots naar haar doorgestuurd.

foto - bregblogt.nl

 

Wat vind je van deze tips? Heb jij nog aanvullingen? Deel ze hieronder in de comments of op Facebook

xBreg

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

21 Reacties

 1. Tips voor Papa's Antwoord

  Handige tips! Ik ben de laatste tijd ook meer tijd aan het besteden aan foto’s. Ik denk echt dat die je blog een extra dimensie geven! Ik heb van de week de eerste foto’s gemaakt voor een mannelijke shoplog: een superhelden shoplog en er zitten een paar foto’s bij waar ik echt trots op ben!
  Ik ga je tips zeker gebruiken om zelf ook wat meer/andere foto’s mee te maken, thanks!

 2. Handige tips, al doe je die dingen volgens mij uit nature al wel een beetje. Lang leve de witte IKEA-tafeltjes!

 3. Zeker goede tips en ik heb nog wel aanvulling: ik heb op mijn iPhone het raster altijd aanstaan en zorg dat mijn onderwerp op 1 van de 4 snijpunten ligt. Dan zoom ik daarop in, de rest wordt wat onscherper en dat geeft mooi diepte.
  Als het wat te donker is doe ik dit: inzoomen op snijpunt maar ik houd m’n vinger op het scherm waardoor we vergrendeld wordt op dat punt. (Sowieso kun je telefoon weer wat meer bewegen nu, hij behoudt de scherp/onscherp instelling) Er verschijnt nu een zonnetje in beeld en door naar boven of naar beneden te schuiven op m’n scherm kan ik de belichting aan passen!!! Fantastische ontdekking!!!

 4. Fijne tips, ik probeer me ook steeds meer te verdiepen in mooie foto´s maken

 5. Mathiske's mama blog Antwoord

  Goeie tips! Ik ga ze zeker gebruiken. Gelukkig is het steeds langer ligt en kunne we weer steeds makkelijker foto’s maken ?

 6. Handige tips en ook hele mooie foto’s. Heb tegenwoordig wel een goede camera, maar die heb je niet altijd bij je. Daardoor mis je snel de unieke momenten, terwijl je die makkelijk met je telefoon kan vast leggen.

 7. Ik klik altijd gewoon op het icoontje van het fototoestel en klaar. Ik ben altijd weer verbaasd dat er nog zoveel aandachtspunten zijn om een foto te maken.

 8. Ik vind de foto met stoel en kleding erop erg mooi net als de jurk, spiegel en de break dance show 😉

  Ik gebruik zelf de camera+ app en deze werkt veel beter dan de standaard camera die ik op de telefoon heb zitten.

 9. Fijne tips! Het is af en toe echt een heel gedoe om met dit weer een mooie foto te maken.. Het idee met de stoel vond ik ook erg leuk!

 10. Leuke tips! Merk dat ik veel van de tips al doe. Heb inderdaad ook een wit Ikea tafeltje haha die is handig voor foto’s van bovenaf. Als ik een strak witte achtergrond wil dan zet ik het tafeltje op z’n zij en gebruik ik het als achtergrond 🙂

 11. Pingback: Abonnement verlengen: nieuw toestel of Sim Only? * - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.