Het is weer zondag, dus tijd voor muziek! Elke week deelt een lezer(es) zijn of haar favoriete en minder favoriete muziek met je. Vandaag is het de beurt aan mijn collega Xander!

De muziek van Xander

Wie ben je?

Xander Murrell, 31 jaar. Ik ben verliefd geworden op Maastricht en samenwonend met mijn lieve vriendin en haar dochter en onze drie herdershonden.

Welke plaat stond op nummer 1 toen je geboren werd?

Haha, George Michael met Careless Whisper!

Ik heb hélémaal niks met George! Nee, ik lieg! Een plaat vind ik wel tof en dat is Faith! Ik ben wel fan van een gevoelige, technische, sfeervolle, goed getimede, dynamische gitaarsolo.

Op welk nummer kreeg je jouw eerste zoen?

Ik heb een superslecht geheugen en kan me geloof ik de eerste kus al niet meer herinneren. Volgens mij heb ik wel op de traditionele schuifelplaten van vroeger gezoend in de discotheek. Maar welke dat waren, geen idee! Wel kan ik me goed herinneren dat in de tijd dat ik mijn eerste echte vriendin had, Anouk erg populair was en ´Michel´ wel van betekenis was voor mij.

Wie was je tieneridool?

Ik ben nooit echt fan geweest van een of meerdere artiesten, laat staan een idool te hebben gehad. Ik heb wel altijd opgekeken naar Phil Collins, simpelweg omdat hij net als ik drummer was en daarbij ook nog een kon zingen. Bovendien waren, en zijn, er niet zoveel linkshandige drummers dus dat hadden we gemeen. Bovendien lijkt hij veel op mijn vader :)!

Welk nummer laat je dansen door de kamer en waarom?

Mijn vader heeft mij ooit een keer kennis laten maken met de hierboven genoemde Phil Collins. Als ik ‘Wear my hat’ hoor, word ik wel vrolijk! Ik heb ook een live dvd van Phil waar hij ook met zijn muzikanten tijdens het hele nummer allemaal hoeden, petten en andere hoofddeksel uitwisselt.

 

Welk nummer maakt je verdrietig en waarom?

Dat is ‘Fail for you’ van Luke Sital-Singh. Ik heb dit nummer leren kennen in een periode waarin ik direct de emotie van het nummer kon herkennen. Ik heb ook contact gezocht met de artiest om te vragen waar volgens hem het nummer over gaat. Daar kreeg ik een uitgebreide uitleg op terug die direct bewees dat we hetzelfde gevoel hadden bij de plaat. Dat vond ik wel erg apart en is voor mij simpelweg wat muziek is en wat muziek kan!

Wat is voor jou de ultieme kerstplaat?

Oh dat is moeilijk kiezen! Kerst is voor mij een bepaalde sfeer, tradities, familie, vreugde en gezelligheid. Dat is moeilijk samen te vatten in een liedje. Ik zou graag voor een mix van ‘It’s beginning to look al lot like Christmas’, ‘Santa Claus is coming to town’, ‘Rudolph the red-nosed reindeer’ en ‘Blue Christmas’! Dat is veel sfeer met vreugde en een beetje drama.

Wat is het allerbeste concert dat je ooit hebt gezien?

Dat wordt heel moeilijk…ik heb in mijn leven eigenlijk maar heel weining concerten gezien. In al de jaren dat ik in Landgraaf heb gewoond ben ik pas naar Pinkpop gegaan toen ik uit Landgraaf ben vertrokken! Ik denk dat mijn allerbeste concert nog moet komen. De kaarten voor Adele waren zo snel weg, daar had ik graag bij willen zijn. Maar, Esther zegt dat we het bewaren voor een ‘special occasion’ en haar nog wel een keer gaan zien in de Royal Albert Hall in Londen. Nou, daar zeg ik geen nee tegen! Soms wil je een artiest heel graag zien en kies je uiteindelijk om hem niet te gaan zien. En soms ga je naar een band die je nagenoeg niet kent die super tof blijken te zijn. Beide zijn daarom de moeite waard om te benoemen. Ik ging naar Bear’s Den terwijl ik er misschien een plaatje snel op Youtube had geluisterd. Eenmaal aangekomen bij de show in Keulen was ik verkocht! Wat een supermuzikanten en wat een mooie muziek die mij raakt op de manier zoals ik wil dat muziek mij raakt. Een onverklaarbaar euforisch gevoel van binnen dat getriggerd wordt door een simpele noot, een woord in het refrein, een stuk van de melodie of de trilling van de basgitaar of bassdrum.

Sindsdien draai ik het, nog geen 20 nummers tellende repetoire, helemaal grijs! John Mayer draai ik al heel wat jaren grijs, en toen ik de kans kreeg om hem op Pinkpop te zien, koos ik ervoor om met een groep buiten Pinkpop even op stap te gaan. God, wat heb ik daar een spijt van gezien ik zo ongeveer wekelijks de liveopname op Youtube terugluister! Deze man, niet echt veel ouder dan ikzelf, is een heuse gitaar virtuoos! Ik hou van zijn gitaarspel, zijn super melodische nummers en gevoel voor groove! Ondanks het feit dat ik er niet fysiek bij was, zorgt de Youtube versie er wel voor dat het lijkt alsof ik er wel bij was. En terwijl ik een trip maak down memory lane vergeet ik bijna Sam Smith. Ik herinner me nog goed dat ik hem zag samen met een vriendin in Duitsland en al kippelvel kreeg bij de inzet van het eerste nummer. Die drums!! Wauw! Ik heb jarenlang gedrumd in verschillende bands en kreeg altijd een kick als ik hoorde hoe hard het geluid van mijn set door de zaal galmde. Dat gevoel komt terug als ik iemand anders hoor spelen. Sam stond toen aan de rand van zijn fame van dit moment en was nog op zijn oude gewicht ;-).

Wat is een (vrij) onbekende plaat / artiest waarvan je vindt dat de hele wereld hem moet leren kennen (en waarom)?

Met een vriendin heb ik de laatste jaren wat kleine artiesten op intieme poppodia zien spelen. Een daarvan is Luke Sital-Singh. Ik heb al een tijd niet meer naar zijn muziek geluisterd maar deze man heeft wel een bijzonder plekje in mijn muziekverzameling. Soms kom je op de meest onverwachte manieren en momenten bij prachtige platen uit. Zo was ik een keer een of andere ziekenhuis serie aan het kijken die ik normaal nooit kijk. Bij de dramatische afsluiting van de aflevering hoorde ik daar wat klanken die me meteen bevielen. Gezegend met Shazam en de terugspoel functie van mijn recorder, heb ik onze Luke gevonden.

Welk lied symboliseert jouw leven op dit moment?

In eerste instantie dacht ik; hmz, dat is een lastige vraag. Maar nee, niets is minder waar! Ed Sheeran vertolkt mijn leven op dit moment met ‘Thinking out Loud’. Mijn leven nu, is het leven met Esther en Zoë samen. En dit nummer symboliseert dat het beste!

Van welke plaat krijg je kromme tenen en een pesthumeur?

Van veel platen die tegenwoordig in de Top40 terecht komen met de meest belachelijke teksten of melodieën. Ik noem bijvoorbeeld een Drake met ‘Hotline bling’, of ‘Drank & drugs’, of de eerste 30 seconden van ‘Sun is shining’ van Axwell & Ingrosso, en Adam Levine kan ik ook niet meer horen met z’n ‘Locked away’. En wie maakt er in vredesnaam een nummer over een hula hoop?? Al moet ik zeggen dat ik het muzikale zonder de zang wel tof vind :).

En tot slot: wat is je favoriete nummer allertijden?

Daar zal ik volgens mij tot in mijn graf geen antwoord op kunnen geven. Ik heb veel favoriete nummers gehad. Maar in de loop der jaren kom ik weer zoveel nieuwe invloeden tegen, nieuwe artiesten, bestaande artiesten die ik nog niet kon, tips van vrienden of een simpele cd via via met filmmuziek waar weer goud tussen zit. Ik kan alleen maar zeggen waar ik op dit moment veel naar luister en me niet kan vervelen. John Mayer, Adele, Phil Collins, Sarah McLachlan, en de vrolijke, funky, lekkere opzwepende nummers uit de Top40. Anouk heeft wel een speciaal plekje in mijn muziekgeschiedenis. Ik heb vroeger veel naar haar muziek geluisterd en altijd wel genoten van haar karakter. De albums uit de eerste helft van haar carriere blijf ik het allerbeste vinden. Live blijft het een genot, en al helemaal als ze met de band speelt met jarenlange staat van dienst, zoals Hans Eijkenaar en Michel van Schie, Martijn van Agt en Leendert Haaksma. Geef mij maar ´Home is in my head´ of ´The dark´, met wat solo´s, anyday!

Xander, onwijs bedankt voor jouw antwoorden. Ik kende Luke Sital-Singh nog niet en heb genoten van zijn nummers in jouw lijstje.

Xander is ook fotograaf, volg hem op Facebook!

Wat is jouw favoriete nummer uit dit lijstje?

xBreg

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.