Elke maandag lees je op Breg Blogt in de rubriek “De muziek van..” over de favoriete en minder favoriete muziek van mijn lezers. De uitgelezen kans om nieuwe muziek te ontdekken of er achter te komen dat je niet de enige bent die stiekem fan is van Justin Bieber, om maar wat te noemen.Vandaag is de beurt aan Anneke!

Anneke en Roland op Pinkpop(1)
Samen op Pinkpop!

Wie ben je?
Anneke Breuls (39), al 12,5 jaar dolverliefd op het lekkerste kontje van Nederland en samen zijn we de trotse butlers van 9 katten.

Welke plaat stond op nummer 1 toen je geboren werd?
Tot mijn grote schrik en afschuw stond ABBA die mooie nazomerdag van 1976 op nummer 1. Dancing Queen galmde door iedere huiskamer en discotheek maar ik denk dat het een averechts effect op mij heeft gehad. Ik háát disco (ook al kan ik uiteraard wel alle grote hits woord voor woord meezingen).

Op welk nummer kreeg je jouw eerste zoen?
Tja, als ik héél eerlijk ben, was dat (totaal onverwacht) tijdens een kusjesdans met carnaval. Maar dat heb ik stiekem uit mijn herinneringen verbannen (kwestie van de waarheid gewoon een beetje leuker te maken 🙂 ). Mijn échte eerste kus (en daar zwijmel ik nu nog af en toe bij weg) was met mijn eerste échte vriendje. Welke muziek er toen opstond, zou ik eigenlijk niet meer weten, daarvoor maakten de vlinders in m’n buik veel te veel lawaai. Maar ik weet wel dat Bryan Adams had het jaar ervoor een knoeperd van een hit had met The Summer of 69 en dat we dit nummer grijs draaiden. Een paar keer per jaar neem ik onze oude liefdesbrieven (lees: tijdperk vóór mobieltjes, email en internet) weer even bij de hand en dartel ik als een puber door de kamer… Muziekje erbij uit die tijd
en back down memory lane…

Wie was je tieneridool?
Oh, oh, wat heb ik me jarenlang geschaamd voor mijn tieneridolen… Opgegroeid in België tijdens de opkomst van de Vlaamse commerciële televisie werden mijn ongetrainde adolescente oren gevuld met Clouseau (Anne, natuurlijk), Will Tura en allerlei andere Tien om te Zien sterren van die tijd. Tot mijn zestiende was ik een overtuigd “Sterren op het Podium” fan. Dat alles veranderde godzijdank door de komst van de vriendjes: ik heb er heel wat versleten (overigens zeer onschuldig, hoor) en allemaal hadden ze een andere muzieksmaak. Maar R.E.M., the Cure en Metallica zijn toch altijd blijven hangen. En uiteraard Guns ‘N’ Roses: Axl Rose hing in z’n gescheurde skinny jaren zwoel vanaf de kleerkast naar me te kijken 🙂

Welk nummer laat je dansen door de kamer en waarom?
Golden Earring: Long Blond Animal. En dan bij voorkeur een live versie. Ik denk dat de meesten (zeker de jongeren) dit niet kennen, maar het is een dijk van een plaat, waarbij een lange reeks aan opzwepende ah, ah, ah’s je helemaal gek kunnen maken! Pure rock, tikkeltje sexy en shake it baby!

Welk nummer maakt je verdrietig en waarom?
R.E.M. met Everybody Hurts… Door het verlies van 2 lieve neefjes maar ook door verlies van helaas veel te veel anderen, zorgt dit nummer voor een intens gevoel van eenzaamheid. Jarenlang heb ik het vermeden, maar ondertussen zet ik het soms expres op om herinneringen op te roepen en om net te genieten van het moois dat er is geweest…

Wat is voor jou de ultieme kerstplaat?
Brrr… Het mooie aan januari is dat het weer helemaal klaar is met die kerstplaten. Wat een zemelzoete ellende allemaal: ik heb er hélemaal niets mee. En het ergste is dat die krengen van nummers vaak nog urenlang in je hoofd blijven zitten. Loop ik hier als een malloot ongewild te jinglebellen in huis, alsof ik een verloren elf ben die wanhopig op zoek is naar de noordpool…

Wat is het allerbeste concert dat je ooit hebt gezien?
Wat een onmogelijke vraag… Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd uit te rekenen hoeveel ik concerten ik de afgelopen 25 jaar heb gezien en dat zijn er misschien wel 750 geweest… De leukste zijn vaak de verrassingen: bandjes die je niet of nauwelijks kent en die je helemaal overdonderen. De Belgische Janez Dedt was gewoonweg fantastisch op Werchter, eind jaren 90. Een puisterig garagebandje dat een superleuke cover had gemaakt van Aha’s Take on Me en daardoor op Belgisch grootste festival in een tent stond te spelen. Ongelofelijk goed!

Net zoals David Gahan, de zanger van Depeche Mode: toevallig ook op Werchter in de tent. Helaas kan ik er geen beelden van vinden, maar wat een lekker stuk, zware stem en sexy lijf (heb ik al gezegd dat hij een lekker stuk is?). Eigen nummers dus geen meezingers, maar zo gaaf: de hele tent ontplofte!

Voor dit jaar staan Pinkpop, Werchter, Pukkelpop, The Cure én Sisters of Mercy sowieso al op de planning, dus kansen genoeg voor nieuwe favorieten 🙂

Wat is een (vrij) onbekende plaat / artiest waarvan je vindt dat de hele wereld hem moet leren kennen (en waarom)?
Kovacs: een Limburgse zangeres met een fantastische stem, dito uitstraling en het ongelofelijk mooie My Love. Shirley Bassey meets Grace Jones… Bruis, Pinkpop, DWDD: ze blaast je omver!

Welk lied symboliseert jouw leven op dit moment?
In mijn veertigste levensjaar ben ik gelukkiger dan ooit: na jaren van medisch aanmodderen blijkt dat ik “gewoon” chronisch vermoeid ben en daardoor heb ik de voorbije 2 jaar mijn leven vrij drastisch moeten omgooien. Minder werken, vaker “nee” zeggen (wat is dat heerlijk, als je eenmaal geen schuldgevoel meer hebt) en vooral proberen om alleen dingen te doen die me energie opleveren. Voordeel van geen kinderen hebben is overigens dat je met z’n tweetjes je leven helemaal kunt inrichten zoals je dat wilt en vooral dat je de dingen kunt doen wanneer je ze wilt.

Nu ik de 40 nader, heb ik het gevoel dat ik weer jonger word: geen druk van de maatschappij over een ambitieuze carrière, geen 2,5 kinderen en geen eigen huis (met tuin waar je alleen maar in moet werken, in plaats van in te liggen, mét wijntje in de ene hand en boekje in de andere). Maar een ontspannen leven, weer aan het begin van een decennium, met veel etentjes, veel relaxen en veel muziek  Ik wens het iedereen toe!

https://www.youtube.com/watch?v=D5Y11hwjMNs

Van welke plaat krijg je kromme tenen en een pesthumeur?
Mijn enorme antipathie voor disco en kerstmuziek heb ik ondertussen wel al duidelijk gemaakt. Maar R&B, Soul en Duitse schlagers kunnen me doorgaans ook behoorlijk de kast opjagen. Overigens bijna alles van de commerciële radiozenders tegenwoordig. Ik word knettergek van al die mannen met hoge zwijmelstemmen en vrouwen met vreselijke uithaaltjes (vaak hoe harder en langer, hoe beter). Adèle had vroeger een paar leuke nummers maar geeft me nu alleen maar bultjes. Hello? Zeg maar liever Goodbye!

Als mijn lieve schat in de auto de zender verandert van het altijd goede Studio Brussel naar QMusic of 3FM, dan verander ik van immer goedlachse optimist in een moordlustige, vingermeppende heks die hem snel duidelijk maakt dat ik als chauffeur de muziek bepaal! Gelukkig heeft hij het ondertussen al redelijk afgeleerd 🙂

En tot slot: wat is je favoriete nummer allertijden?
Hier heb ik zo lang over moeten nadenken, maar eigenlijk is het oh zo simpel: Alive van Pearl Jam! Dit nummer heeft mijn kijk op muziek compleet veranderd. Eigenlijk is er een vóór en een ná Alive. Geen verder commentaar nodig: ik denk dat bijna al mijn leeftijdsgenoten wel begrijpen wat ik bedoel 🙂

 

Dankjewel voor het meedoen lieve Anneke! Ik heb genoten van je verhalen en je muziek! De kusjeskring, Clouseau, brings back memories!

x Breg

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

  1. Bam Anneke knalt in dit artikel, heel leuk geschreven. Everbody Hurts is een heel mooi nummer en ik vind het mooi dat je dit nummer juist wel eens opzet in plaats van het te vermijden.

  2. Wat een onwijs leuke rubriek. Ik heb hier gewoon overheen gelezen, oeps.. En eens met de keuze voor Kovacs. Gezien op de festivals en zij is echt kicke.

  3. Ik heb ook zo’n hekel aan duitse schlager en summer of 69 is echt da bomb. Luister ik nog steeds heel graag.

  4. Wat is dit een leuke rubriek zeg! Ik ben gek can muziek dus leuk om van anderen te lezen welke muziek ze luisreren en welke muziekherinneringen ze hebben!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.