De Sinterklaastijd brengt de mooiste herinneringen in mij naar boven. Ik vind het wonderbaarlijk dat ik jarenlang voor de gek werd gehouden en het helemaal niet door had. Elk jaar krijg ik weer een warm gevoel als de eerste kruidnoten weer in de winkels liggen, de lekkerste mandarijnen te krijgen zijn bij de groenteboer en de dagen korter worden. Vandaag vertel ik je over een paar van mijn fijnste herinneringen aan Sinterklaas.

Gebonk en gestrooi

Een van de momenten die ik nooit meer vergeet was tijdens een kinderfeestje, eind november. We waren met een groepje 6-jarigen bij een vriendinnetje thuis. Buiten was het al donker. We waren in de ban van Sinterklaas, op school waren we er veel mee bezig en natuurlijk werd er ook driftig omcirkeld in de grote speelgoedboeken. Op een gegeven moment werd er hard op het raam gebonkt! We schrokken enorm en renden naar de voordeur. Terwijl we daar stonden, werden er ineens door de achterdeur pepernoten naar binnen gegooid. Zwarte Piet was hier!! En wat was het spannend!!

Ik geloof dat ik hier een stuk speculaas voor die arme man had gebakken. (1987)

Met een kurk

Een andere herinnering is aan de kleuterschool. Om de beurt mocht iemand Sinterklaas zijn en twee anderen waren dan Zwarte Piet. De juf hield een aansteker onder een kurk, waardoor deze zwart werd. Daarmee kreeg je dan een paar zwarte vegen op je snoet. Je mocht een mooi pak aan en klaar was Piet!

Er is ingebroken op school!

Ergens in de weken voor Sinterklaas kwamen we ‘s ochtends op school en stond de hele boel op zijn kop. Overal pepernoten, rotzooi en meubels die omvergegooid waren. De Pieten waren geweest! Ik was dit al bijna vergeten, tot mijn broer me deze week een foto appte van de school van zijn kinderen. Daar waren alle deuren afgesloten, er was rood wit lint gespannen en het was een enorme bende. Direct voelde ik weer de spanning van vroeger toen ik als klein meisje op school aankwam op die dag.

Steno

Vanaf november begon mijn moeder ineens steno te schrijven. Overal lagen briefjes die wij niet snapten, zodat moeders ongestoord boodschappenlijstjes voor 5 december kon maken. Hartstikke irritant voor een nieuwsgierig aagje als ik, hoogstwaarschijnlijk hilarisch voor mijn mams! 😉

Wat doet mijn tekening hier?

Het moment dat ik erachter kwam dat het hele verhaal van Sinterklaas niet helemaal klopte, was toen ik iets zocht en besloot op de grote kast in de woonkamer te kijken. Toen ik op een stoel klom en bovenop de kast voelde, had ik ineens een tekening in mijn handen. Hé, dat is gek, die tekening heb ik laatst in mijn schoen gedaan voor Sinterklaas. “Mama? Hoe kan het dat mijn tekening voor Sinterklaas hier ligt?” Toen was het de beurt aan mijn moeder om tekst en uitleg te geven…;)

wpid-wp-1448277211023.jpeg
Met mijn zelfgemaakte Pietenmuts verschijnen voor de Sint bij ons thuis. (1985)

Fijne herinneringen

Jarenlang hebben we Sinterklaas gevierd met de hele familie van mijn moeders kant. Vanaf mijn twaalfde was ik niet meer de jongste van het stel, want er werden er nog een drie neefjes en een nichtje geboren. Met de volwassenen deden we surprises en de kleintjes werden flink verwend door de goedheiligman. Wat was het gezellig, allemaal bij oma in de flat, met eten, drinken en bergen cadeaus.

Zelf de Zwarte Piet uithangen

Bij mijn vorige werkgever hadden we een personeelsvereniging die jaarlijks een Sinterklaasfeest organiseerde. Ik heb jarenlang de rol van Zwarte Piet op me genomen en was in de laatste twee jaren medeverantwoordelijk voor de organisatie en de uitvoering van het hele feest. Het was echt geweldig om al die verwachtingsvolle snoetjes te zien, in afwachting van de Sint. We pakten altijd flink uit met een hele show, cadeaus en snoepgoed. Ik koester er hele fijne herinneringen aan en mis het heel soms nog weleens!

Nieuwe tradities

Inmiddels vieren we Sinterklaas elk jaar met mijn familie. Niks groots, gewoon een paar cadeautjes en lekker eten en drinken. We hebben een paar jaar surprises gedaan, maar dat vond niet iedereen leuk, dus dat hebben we afgeschaft. Hier thuis zetten Etienne en ik al een paar jaar onze schoen. De één moet dan een liedje zingen en daarna naar bed, waarna de ander Sint een briefje schrijft en een cadeautje in de schoen stopt. Verder heeft Laurens nu twee keer zijn schoen gezet. Volgens mij begrijpt hij er nog vrij weinig van. De eerste keer zat hij jubelend met een mandarijnenschil, die Piet had achtergelaten, in zijn handen, alsof het een prachtig cadeau was. Wel wist hij de kruidnootjes in recordtempo naar binnen te werken…

Ik verheug me erop om voor Laurens net zulke mooie, warme en fijne herinneringen te maken als ik heb aan Sinterklaas. Ik vind het zelf niet erg om weer een beetje kind te zijn in deze fijne tijd…

Wat zijn jouw fijnste herinneringen aan Sinterklaas?

xBreg

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

  1. Jaaaaa dat bonken! Of dat er ineens een hand vol pepernoten de kamer in werd gegooid, zo spannend en leuk was dat!

  2. Het mooie van Sinterklaas is die spanning denk ik! Het onverwachte. Zelf hebben wij het jaren niet gevierd, omdat we geen kleine kinderen in de familie hadden. Maar nu die er wel weer zijn, hebben we het weer opgepakt!

  3. Ik vind Sinterklaas ook fantastisch. De kinderen gaan naar hetzelfde bedrijfsfeest als waar ik vroeger kwam, dat blijft toch heel bijzonder!!

  4. Ik vond ook altijd alles leuk en spannend aan Sinterklaas en Ivy heeft nu helemaal die leeftijd ook. Ik vind het weer net zo geweldig!

  5. Hanna @ eenbezigbijtje.nl Antwoord

    Heerlijk die sinterklaas herinneringen! Ik heb er ook hele goede herinningen aan. Inderdaad de spanning op school, wij hadden daar elke dag een sint verhaal, en zou die sint uiteindelijk wel komen? Gelukkig kwam het elk jaar goed ;).

  6. Sinterklaas, het blijven de beste herinneringen uit mijn jeugd. Zo gezellig! We waren altijd met de hele familie en het was een groot kinderfeest en voor de volwassenen geinige gedichten. Er werd altijd een hoop gelachen. <3

  7. Pingback: Geef jij een ander gezin een onvergetelijke Sinterklaas? - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.