Onlangs gingen we een weekendje weg met onze dreumes. De laatste keer dat we met zijn drietjes een nachtje in een hotel zaten was hij drie maanden oud, dus we dachten dat we wel wisten wat ons te wachten stond. Achteraf blijkt dat toch niet zo te zijn. Omdat ik me kan voorstellen dat er meer ouders zijn die zich afvragen of het een goed idee is om op stedentrip te gaan met hun dreumes zet ik vandaag wat voor- en nadelen op een rij.

Bestemming

Je kunt ervoor kiezen om te gaan vliegen. De eerste en laatste keer dat wij vlogen met onze zoon was hij 8 maanden. Een bijzondere ervaring. Vliegen met een dreumes staat niet hoog op mijn verlanglijstje. Het meest ideaal is een leuke plek op ongeveer 1 á 2 uur rijden van je huis. Dat is net lang genoeg voor een (extra) slaapje en kort genoeg om en verveeld huilende dreumes in de auto te hebben. Zo kom je als het goed is allemaal energiek aan op de bestemming.

Verblijf

In een stad kun je kiezen voor een gewoon hotel, een familiehotel met indoor speeltuin of een appartement.

In een gewoon hotel is het vaak rustig en stil (mits goed geïsoleerd),  dit kan een positief effect hebben op je kindje. Een nadeel kan zijn dat het hele restaurant opkijkt als je dreumes zijn bord op de grond klettert omdat er één klein stukje groente tussen zijn eten verstopt zit. Of wanneer je kind heel hard huilt op de kamer, terwijl je bij de buren het “Do not disturb” bordje aan de deur zag hangen. Echt gemakkelijk zul je je dan ook niet voelen.

Een voordeel van een familiehotel is dat je niet de enige ouders bent waarvan het kind weigert om het voedsel op zijn eigen bord te eten. Je hoeft je dus niet te schamen als jouw kind een keel op zet, omdat het niet met zijn of haar handjes in jouw bord pasta mag meppen. Of als je weigert om de favoriete knuffel op te rapen die voor de tachtigste keer met een brutale grijns op de grond wordt gemikt. Een nadeel is dat deze hotels meestal niet in het centrum van de stad liggen en het kan zijn dat je continu omgeven bent door die andere gezinnen en hun (lawaaiige) kinderen. Ik moet er zelf eerlijk gezegd niet aan denken om het hele weekend in zo’n grote ballenbak te zitten, maar wie weet kom ik daar nog een keer van terug.

In een appartement zit je alleen aan het ontbijt en heeft je dreumes meer bewegingsruimte dan in een hotel. Je hebt vaak een keuken tot je beschikking, waardoor je qua eten flexibel kunt zijn.

Programma

Met een kleine baby kun je makkelijk lekker gaan shoppen, uitgebreid lunchen en een hapje gaan eten. Dan is het een kwestie van tijdig voeden, verschonen en in slaap knuffelen. Met een dreumes is het een soort Russisch roulette. Een gevalletje “resultaten die behaald zijn in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Dat je thuis vaak makkelijk een paar uur de stad in kunt met je kleintje hoeft tijdens een stedentrip geen succes te zijn. Dan kun je twee dingen doen: je kind paaien met lekkers en doorgaan met je eigen plan of je plan aanpassen. Zo maak ik mijn dreumes blijer met het wandelen over straat, zodat hij lekker mensen kan kijken, dan wanneer ik winkel in – winkel uit ga.

Eten

Tja, eten met een dreumes is volgens mij sowieso meestal niet het feestje waarvan je wilt dat het nooit meer stopt. Mijn ervaring is dat het vooral op tijd moet gebeuren en dat groenten vooral niet zichtbaar mogen zijn. Met die twee tips kun je zelfs nog weleens een toetje bestellen. Je kunt je kindje iets van de kaart laten eten of een potje meenemen en laten opwarmen.

Slapen

Als je kindje op vaste tijden slaapt, kan een weekendje weg weleens lastig zijn. De nieuwe indrukken en andere omgeving kunnen wat problemen geven om in slaap te komen. Tip: kies een stad uit met kinderkopjes, door dat gehobbel valt zelfs het koppigste kind uiteindelijk in slaap. Als je gewend bent om met zijn allen op één kamer te slapen heb je een voorsprong, dan zal het weinig indruk maken op je dreumes dat jullie in dezelfde kamer zijn als het bedtijd is. Als je dreumes, zoals de mijne, gewend is om in zijn eigen bedje, met de deur dicht in slaap te vallen is het een ander verhaal. Hou je lach maar eens in als er een boos dreumeskoppie boven het campingbedje uitsteekt, omdat hij veel liever gezellig bij jullie op bed speelt.

Conclusie

Wij vonden onze laatste stedentrip af en toe best een aanfluiting, met een dreumes bij wie eten en slapen in de categorie “stom” vielen. Aan de andere kant hebben we heel veel plezier gehad al wandelend door de onbekende stad, kijkend met de open blik van de kleine man. Samen lekker mensen kijken en giechelend door de gang van het hotel kruipen. Voor het raam staan en op je gemak het uitzicht bewonderen. Een tussenstop maken op weg naar huis om beestjes te kijken op een kinderboerderij. Of het leuk is om op stedentrip te gaan met je kindje is dus heel persoonlijk en afhankelijk van je wensen. Wilje ook wat quality time met je lief? Stuur dreumeslief dan lekker op citytrip naar opa en oma 😉

Wanneer je geen strak programma hebt en je doet waar iedereen blij van wordt kan een stedentrip hartstikke gezellig zijn! Als ik heel eerlijk ben: een weekendje naar een huisje is relaxter: geen dunne muren, er zijn aparte slaapkamers en er is genoeg buitenruimte om je dreumes uit te laten razen.

Wat vind jij? Op stedentrip met je dreumes: ja of nee? Laat het me weten in de comments of deel je tips op Facebook of Twitter

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

23 Reacties

 1. Aaaaah leuk beschreven! Gewoon overgeven aan die dreumes… of m thuislaten, misschien? Dan wordt t wel n heel ander weekend natuurlijk.

 2. somamablog87 Antwoord

  Wij hebben eigenlijk nooit een stedentrip gedaan met de kleintjes en precies om de redenen die je noemt, haha.

 3. De middenweg voor ons is een airbnb huren. Appartementje met keuken en vaak ook mogelijkheid op aparte kamer/ruimte voor je kleine, maar wel midden in de stad…

 4. Wij gaan met kerst weer op een stedentrip. De vorige was goed gegaan dus we durven het aan. Gelukkig is die van ons vaak liever op vreemde plekken en vindt hij mensenmassas leuk. Een familiehotel klinkt voor mij als horror. (Eten is hier alleen een probleem wanneer het op is….)

  • Leuk dat jullie weer gaan en dat het goed is gegaan de vorige keer, dat geeft de burger moed!
   Wacht maar tot mini Viking een echte dreumes wordt 😉 Hopelijk blijven de foodfights jullie bespaard! Ja van een familiehotel krijg ik nu al nachtmerries, heb hetzelfde bij van die indoor speelparadijzen…vraag me af hoelang ik daar nog weg weet te blijven 😉

   • Die speelparadijzen probeer ik ook te vermijden ja. Bah bah. Ben inderdaad benieuwd hoe hij als dreumes is. Met kerst is hij alweer 1 jaar en 2 maanden. Toch heel anders dan 7,5 maand zoals afgelopen augustus

 5. Hier dat bewust niet gedaan, verder dan in een huisje gingen we niet…. maar nu zijn er plannen voor een vliegreis komende zomer, indien ik het bijeen gespaard krijg 😉

 6. magalievanloon Antwoord

  Wat een tof stuk! Goed ook! Want wij vinden dat ook knap lastig! Wij gaan ook voor een eigen huisje, of dat nu van een particulier huren is of in een “park” allemaal prima. Vooral ruimte en rust. Ook voordeel voor de ouders: wanneer de kleine al om 19:00 slaapt kun je lekker nog een wijntje in de tuin drinken ipv fluisterend op een hotelkamer ☺️?

  • Thanks! Ja dat wijntje heb je ook wel nodig dan he, dus inderdaad fijn als je dat dan niet in stilte hoeft op te drinken haha!

 7. magalievanloon Antwoord

  Wat een goed onderwerp en vooral veel gelachen tijdens het lezen! Wij gaan ook voor een huis huren. Of dat nu bij een particulier is of bijbehorend bij een hotel. Graag rust en ruimte! Ook gezelliger voor de ouders. Wanneer de kleine om 19:00 slaapt kun je nog een wijntje drinken in de tuin. Ipv fluisterend op een hotelbed zitten 🙂

 8. Leek me juist leuk, een stedentrip! Maar nu durf ik niet meer, haha! Ik zou dan denk ik ook voor Airbnb kiezen zoals Marleen zegt.

 9. Leuk om te lezen Breg, wij willen ook graag op stedentrip met Roos. Dat is denk ik nu de slimste optie, of in ieder geval binnen niet al te lange tijd. Nu gaat alles nog redelijk makkelijk maar het temperament komt af en toe al aardig om de hoek kijken. Benieuwd hoe dat zal gaan.

 10. Hihi leuk geschreven weer breg! Ik ben hier soort van continu op stedentrip, maar dan net anders, herken wel t een en ander (vooral dat gewandel over kinderkopjes hahah Roan valt in onze krikky rammelende buggy sowieso snel in slaap)

 11. Wij zijn op ‘citytrip’ naar de kust geweest als de dochter 8 maanden oud was. In een B&B met eigen ‘keukentje’, heel handig! Inderdaad net op een uurtje en half rijden van ons thuis en dat is ideaal, zou niet willen vliegen, een pluim voor ouders die dat wel aandurven!

 12. Hier zijn we op autovakantie naar Spanje gegaan met dochter, toen nog dreumes, in het voorseizoen. De eerste 2 nachten waren drama, net als de middagslaapjes op de te warme camping. Daar hebben we ons toen op ingesteld. Zagen we dat ze moe was dan gingen we een eind wandelen of een ritje met de auto maken en eindigden we borrelend op een terras met een slapend meisje in een buggy naast ons. Ik zou ook niet kiezen voor een family hotel, wel voor een huisje of appartement. Kortom; meeveren met je kind. 😉

 13. Herkenbaar! Hier vooral geleerd om oude gewoontes op zij te schuiven, zoals je met z’n tweetjes deed gaat niet meer lukken. Maar de ervaringen die je nu met je kinderen mee maakt zijn goud waard.

 14. Pingback: Tips voor een onvergetelijke stedentrip* - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.