Inmiddels ben ik bijna anderhalf jaar moeder. Striae en een achtergebleven buikje zijn mij bespaard gebleven. Ik roep altijd dat ik er lichamelijk redelijk goed vanaf ben gekomen….maar is dit ook wel echt zo?

Lichamelijk gebeurt er nogal wat je met je als je moeder wordt. Je wordt eerst steeds dikker, krijgt een voorgevel waar Lolo Ferrari bijna jaloers op zou zijn en er wordt een blik kwalen opengetrokken waar je u tegen zegt. Als je pech hebt tenminste. Sommige vrouwen fladderen fluitend door de zwangerschap heen, anderen hebben vanaf de eerste weken overal last van. Ik waggelde ergens tussen die twee groepen in.

Als je eenmaal bevallen bent begint het herstel. Je lijf moet ontzwangeren. Ze noemen dat ook wel 9 maanden op, 9 maanden af. De hormonen verlaten langzaam (soms TE langzaam) je lijf en je begint je weer enigszins te voelen zoals je voorheen deed. Ha! Dat had je gedacht, want zelfs na anderhalf jaar zijn de sporen van de zwangerschap nog niet uitgewist en begint ontzwangeren 2.0…

 • Je ooit zo pronte borstjes pieken ten tijde van je zwangerschap nog stralend naar voren. De eerste weken/maanden doen ze dit ook nog. Tevreden kijk je regelmatig in de spiegel, het valt gelukkig mee. En dan gebeurt het ineens: POEF! Theezakjes! Overigens wel nog steeds in een onmogelijke maat, waardoor je menig pashokje van binnen ziet en uit frustratie uiteindelijk met 1 súpersaaie bh naar huis gaat.
 • Trampolinespringen is heel leuk. Maar niet als je een kind op de wereld hebt gezet, ontdekte ik een paar weken terug tijdens een enthousiaste springsessie. Note to self: volgende keer een Tena lady in de broek!
 • Je hele lijf wordt stram en stijf. Nou ja, het mijne in ieder geval. Als ik van de bank opsta heb ik even een paar meter nodig om weer in mijn oorspronkelijke vorm terug te komen.

bron

 • Je bent na 3 wijntjes al in de olie…maar dat kan er ook aan liggen dat je geen tijd meer hebt om regelmatig te borrelen vanwege een hyperactieve dreumes. En als die eenmaal in bed ligt wil je maar één ding: ook naar bed!
 • Je traanbuizen zijn van mening dat ze dagelijks doorgespoeld moeten worden. Een schattige foto van je kind op de opvang: gooi die sluizen maar open! Een mooi verhaal of filmpje op Facebook: spoelen maar!
 • Je uitgevallen haar is nog steeds niet volledig aangegroeid, dus in al je pogingen om er vlot en stralend uit te zien ben je vooral bezig met het temmen van pieken aangroeiend babyhaar
 • Een weekend naar een festival, nadat je jezelf met grof geweld hebt los gewrikt van je kleintje klinkt geweldig. Is het ook, tenzij je zoals ik de halve dag moet zitten en liggen omdat je anders vergaat van de pijn

Maar ach, je krijgt er zoveel voor terug!

Herkenbaar?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

16 Reacties

 1. Leuk beschreven. Het is me wat. Voelde me bij alledrie -en straks bij 4 hopelijk ook- wel gelijk een stuk beter toen het kind eruit was, maar dat uitvallende haar, krimpende tieten en blijvende buikje… tja dat had ik op zich ook wel over willen slaan.

 2. Ik was na een jaar wel weer op orde. Ook omdat ik vier keer per dag naar school moest lopen voor halen en brengen. Dat in combinatie met borstvoeding zorgde er vanzelf voor dat mijn lichaam weer ‘gewoon’ werd.

 3. Ik dacht dat ontzwangeren wel mee zou vallen maar door mn rug weet ik inmiddels beter, helaas. Maar Roan is precies 9 maanden en 1 dag vandaag dus wie weet wordt alles vanaf nu beter 😉 ik voel me al wel meer mezelf. Misschien toch minder hormonsters in m’n lijf. Je hebt t leuk beschreven, ook je blog over Laurens 9 maanden heb ik met gelezen. Erg leuk!

  • Ik had met 9 maanden echt het gevoel dat er een zware jas van mijn schouders gleed. Sommige dingen blijven volgens mij ook gewoon, zoals de tranen en het een beetje stramme lijf 😉 Dankjewel voor je berichtje! 🙂

 4. Ik had eigenlijk het idee dat mijn borsten er wel goed vanaf waren gekomen. Maar dat komt dus nog begrijp ik haha 🙂

  • Hahaha wie weet heb je mazzel! Ik mag ook niet klagen, maar er is wel flink wat veranderd sinds Laurens er is. Ben benieuwd hoe jij het ervaart over een jaar 😉

 5. everydaylifenl Antwoord

  Haha leuk geschreven. Fijn dat ik niet de enige ben die van ellende aan elkaar hangt nog 😉

 6. Pingback: Aftellen…. | Breg Blogt

 7. Pingback: Doei augustus! | Breg Blogt

 8. Pingback: Oh happy day #4 | Breg Blogt

 9. Zeker herkenbaar! Mijn haar zit nog steeds niet zoals voor de zwangerschap en ik als ik spring, nies of ren heb ik ook regelmatig een ongelukje bah. En heb het idee dat ik meer grijze haren heb gekregen daarna en welke borsten??? maar verder geeft het allemaal niet want zou niet zonder moppie kunnen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.