Het is een kreet die je vaak hoort: “Geniet ervan!” Twee woorden die onwijs goed bedoeld en positief zijn. Maar wat als genieten even niet lukt?

Na de geboorte van Laurens kreeg ik onwijs veel lieve berichtjes en kaartjes. De boodschap was naast felicitaties om te genieten. Maar dat lukte voor geen meter. Er zijn in de kraamweek wat dingen gebeurd, die er in combinatie met mijn gehavende lijf voor zorgden dat genieten niet lukte. Natuurlijk waren er momenten dat ik genoot van mijn kleine mannetje, maar nog meer was ik mijn best aan het doen om te genieten, want dat hoorde zo. En dat is net zoiets als niet mogen denken aan een blauwe olifant in een roze tutu met een groene glitterhoed op. Lukt niet hè?

Op de dag dat we op vakantie vertrokken kreeg ik de uitslag van mijn voorlaatste schoolopdracht. En die was niet goed. Die had ik niet zien aankomen. Ik had hem namelijk nooit ingeleverd als ik er niet van overtuigd was dat ik een voldoende zou halen. Totaal overstuur stapte ik in de auto. Ik appte wat vriendinnen en familie en kreeg lieve adviezen. “Laat het los en geniet eerst van jullie vakantie.” Dus die woorden herhaalde ik als een soort mantra. Ja! Genieten zou ik!

Nou, het lukt voor geen meter. Elke avond voor ik in slaap val, draait het piekermonster overuren. Ook al kan ik op dit moment niks veranderen aan de situatie, loslaten lukt niet. Ik ben boos op mezelf, omdat ik vind dat ik gefaald heb. Vervolgens trap ik in mijn allergrootste valkuil: ik kan niet meer relativeren. Ik zei gister tegen Etienne: “Ik ben de hele dag bezig om te genieten.” Tja en da’s dus niet goed…

Ik had voor vandaag een artikel gepland met de update van mijn wensen voor 2015. Hier stond in dat het best goed gaat en het stuk barstte van de positiviteit. Ik heb het niet gepubliceerd, omdat ik niet wil liegen. Want wie hou ik voor de gek als ik vertel dat het zo goed gaat?  Juistem, mezelf. En ik vind daarnaast dat ik mijn leven hier op de blog niet mooier hoef te maken dan het is. Deze kwetsbare kant hoort ook bij mij. Zonder dalen is het lastig pieken zeg ik altijd maar.

Elke dag begin ik vol goede moed opnieuw. Kop in de wind, zon op mn snoet en vooral rustig blijven ademen. Het schrijven van dit blog lucht ook wel op!

Zul je zien dat ik op de laatste vakantiedag eindelijk de smaak te pakken heb…

xBreg

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

17 Reacties

 1. Ik vind dat een enorme dooddoener: ‘Geniet er van.’ En inderdaad: soms valt er ook wel eens helemaal niets te genieten. En dan is de druk om te genieten best vervelend.

 2. Ah meis, heel rot om te lezen maar wel fijn dat het oplucht om er over te schrijven! Sterkte!! Enne beter op de laatste dag dan helemaal niet!

 3. Wat jammer van je teleurstellende beoordeling, dat is nooit leuk, en zorgt bij mij ook altijd voor gepieker! Loslaten is dan ook een vak dat ik nog moet leren.. Misschien dat het straks wel lukt om NA te genieten? 😉

 4. Bregje ,wijsheid komt met de jaren,rustig blijven.het komt goed,is het niet vandaag dan morgen,wat maakt het uit.Maar zo voelt het niet,is te begrijpen.

 5. Norine Schrijft Antwoord

  Ja ik snap wel wat je bedoelt. Sommige dingen zijn helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Het liefst zou ik van alle kleine dingen in het leven genieten, echter zijn t vaak ook de kleine dingen die zo ontzettend vervelend zijn! Sterkte, in iedergeval fijn dat t schrijven oplucht

 6. eigenwijsje2014 Antwoord

  Soms is relativeren zo moeilijk! En ook om te genieten en dingen los te laten.
  Het is ook niet goed om de hele dag maar te proberen te genieten.. Dan probeer je het af te dwingen en dat is volgens mij nog nooit iemand gelukt.
  Probeer anders voor jezelf op te schrijven wat wel mooi is aan je dag.. En kijk daar op terug.

  • Goede tip! Toevallig doen we dit nu een paar dagen, even opnoemen wat er fijn was aan de dag. En we hebben afgesproken om dit vol te houden als we weer thuis zijn!
   Gelukkig lukte het ontspannen veel beter toen ik het losliet. Dank je voor je lieve berichtje!

 7. Pingback: Boergondische vakantie #1 | Breg Blogt

 8. Pingback: Social media – lie tag! | Breg Blogt

 9. Pingback: Wat ik heb geleerd van mijn studie.. | Breg Blogt

 10. Pingback: After Summer tag | Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.